Volvo Ocean Race ‘Bouw je bootje’

Voor het eerst in de 45-jarige geschiedenis van de Volvo Ocean Race was de finish van dit spektakel dit jaar in Scheveningen. En terwijl de volwassen zeilers de woeste golven van de oceanen trotseerden, werkten de kinderen van groep 6 van de Oranje Nassauschool in een Scheveningse sporthal keihard aan hun eigen boten.


Onder de onvermoeibare leiding van meester Henk, juf Jannie en op de achtergrond meester (kapitein) Witmus werden in een geweldig tempo vier boten uit het niets in elkaar getimmerd. Ploegen jongens en meisjes wisselden elkaar soepeltjes af. Er werd gezaagd, getimmerd, gelijmd, geverfd en gelakt dat het een lieve lust was. De kleren werden er niet schoner op, de handen evenmin. Bij thuiskomst ’s avonds ging het gesprek nog louter over spanten, verzinkboren, schuurpapier en de ingewikkelde berekeningen die nodig waren om alles precies op maat te krijgen.

Maar het resultaat mocht er zijn: al die inspanningen van het hele team leidden er toe dat er aan het eind van de week vier prachtige, zeewaardige boten waren gebouwd. Woensdag 27 juni was de grote dag dat ze eindelijk te water zijn gelaten. De albatros Wisdom, de mascotte van de race, keek tevreden toe. Goede vaart allemaal, jongens!